För att alla ska trivas tillsammans i ett flerfamiljshus där många bor nära varandra, krävs det både hänsyn och välvilja. Här har vi samlat information som kan vara bra att tänka på för att skapa en bra trivsel och hög trygghet.
Vi bryr oss om din TRIVSEL
- Inga krav på absolut tystnad
Vi vill skapa en trivsam miljö för alla men det kräver också hänsyn och välvilja grannar emellan.
I ett flerfamiljshus kan ingen kräva absolut tystnad, vi hör våra grannar och dom hör oss. Hos en barnfamilj är det livligare än hos en pensionär och så måste det få lov att vara. Du ska samtidigt inte behöva acceptera hög musik, skrik och bråk och störande spring i trappor. Trapphusen är inte lekplats eller uppehållsrum. Höga ljudnivåer som stör är inte tillåtet, varken på dagar eller nätter.
Lagen ser strängt på störningar. - Meddela vid allvarliga störningar
Meddela oss alltid vid allvarliga störningar, gärna nästa dag så vi får reda på vad som har hänt. Vi tar tacksamt emot informationen via serviceanmälan.
Anteckna datum, klockslag och arten av störning genom att fylla i en störningsjournal. Vi kommer meddela den störande hyresgästen att vi inte accepterar ett störande beteende i våra fastigheter. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelser, kan bli uppsagd från lägenheten. - Tala om för grannarna
Ska du ha en större fest tala om det för dina grannar i förväg. Risken för irritation minskar om man är förberedd på en tillfälligt högre ljudnivå. Men det är inte tillåtet att störa obegränsat. Du som hyresgäst ansvarar för dina besökande gäster.
Hårda ljud fortplantar sig till övriga delar av huset.
Välj därför rätt tillfälle till stökiga jobb. - Ordning i trapphusen
Många vill gärna placera ut blommor, barnvagnar, dörrmattor och dylikt i våra trapphus. Det är inte tillåtet. Allt för att visa respekt för människor som är allergiska och för de som städar i våra trapphus.
Se till att dörrarna till källare och vind alltid hålls låsta. - Hyreslagen
Ett utdrag ur hyreslagen:
§ 25, När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet).
Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.
Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör samt, om denne är en bostadshyresgäst, underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen. - Husdjur
Det är tillåtet att ha husdjur i din lägenhet. Om ditt husdjur orsakar skador i lägenheten blir du som lägenhetsinnehavare ersättningsskyldig.
För att alla ska trivas i våra hus är det viktigt att visa hänsyn till varandra i de gemensamma utrymmena. Husdjur får inte störa de andra hyresgästernas boende. Under vistelse utomhus på offentlig plats ska husdjuren hållas under tillsyn. Tänk på att plocka upp efter ditt husdjur.
Katt- och hundhår i avloppet kan orsaka stopp, därför behöver du vara noga med att kamma eller borsta djuret, speciellt då den fäller. Kattsand får absolut inte slängas i WC, den blir som cement och orsakar svåra stopp i avloppsstammen.
En god grannsämja främjar tryggheten i boendet.
Vi värnar om din TRYGGHET
- Om något inträffar
Om det uppstår ett fel på din lägenhet som innebär risk för personskada eller skada på fastigheten ska det genast rapporteras till kundservice, 0510 – 42 58 32. Skulle felet uppstå vardagar mellan 17.00 – 07.00 eller på helgdag kontaktas vårt journummer, 0510 – 42 58 31.
Om du begär utryckning under våra jourtimmar för något som inte innefattas som akut fel, debiteras du 2.500 kr inkl moms.
Vid brand eller olycksfall RING 112.
Vid övriga fel fyller ni i formuläret för serviceanmälan. - När du reser bort
När du reser bort är det bra av olika skäl att be någon granne eller anhörig att titta till din lägenhet då och då. Lämna ingen post nedanför brevinkastet, vattna blommor och spola vatten i handfat, toalett och diskho för att undvika att det luktar illa i dessa utrymmen. Det kan det göra eftersom vatten i vattenlås avdunstar.
En god grannsämja främjar tryggheten i boendet.