Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du tar hand om din bostad på rätt sätt. Det innebär bland annat att du regelbundet ska rengöra filtret i köksfläkten, frosta av frys och rengöra ventiler.
Ta hand om ditt kök
- Avlopp
Se till att avloppen inte täpps igen och att alla kranar är täta. Du är som hyresgäst är skyldig att se till att avloppet rensas med jämna mellanrum.
Vid stopp i avlopp kontakta genast fastighetsskötaren.
- Diskmaskin
Om det finns en diskmaskin i din lägenhet är du som hyresgäst ansvarig för att rensa silar och rengöra maskinen.
- Kyl och frys
Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och sparar ström. Hacka eller bryt inte bort is i frysen utan låt den tina. Frysen ska frostas av minst två gånger per år.
- Spis
Tvätta spis, ugn och fläkt regelbundet och glöm inte att rengöra fettfiltret. Torka bort fettfläckar från plattor så att inte fett bränner fast. Finns det en spis med häll, använd rengöringsmedel som är anpassad för detta. För att rengöra ugn finns det effektiva medel i handeln att köpa.
Sköt om ditt BADRUM
- Rengöring
En mjuk borste/svamp och ett milt rengöringsmedel är bästa sättet att hålla porslin i wc och badrum rent.
- Stopp i avlopp
Hyresgästen ser till att avlopp inte täpps igen och att alla kranar är täta. Vid stopp i avlopp kontakta genast fastighetsskötaren.
- Tvättmaskin
I en del lägenheter kan det vara förberett för att installera en tvättmaskin och torktumlare. Gör rent i tvättmedelsfacken, ta bort damm från torktumlarens luddfilter.Glöm inte att rengöra vattenlåset och kör regelbundet tvättmaskinens rengöringsprogram.
- Golvbrunn
Golvbrunnen ska rengöras med jämna mellanrum av hyresgästen.
Det är förbjudet att spola ner föremål i wc och tvättställ. Tidningspapper, blöjor, bomullspinnar, tamponger och annat orsakar stopp i avloppet och medför stora kostnader. Du som hyresgäst kan bli ekonomiskt ansvarig för eventuella reparationer. - Undvika lukt
Om du är borta en längre tid, tänk på att vattnet i vattenlåsen avdunstar. Be en granne eller anhörig spola vatten i handfat, golvbrunnar, wc-stol och diskho, för att slippa dålig lukt när du kommer hem.
Att tänka på när du ska FIXA SJÄLV
- Renovering av lägenheten
Fråga alltid din hyresvärd om vad som är tillåtet att göra. Skulle du ändra något som inte är tillåtet kan du bli tvungen att återställa och/eller bli betalningsskyldig för nytt renoveringsarbete. Tänk på att dina förändringar måste passa in med det som redan finns där. Vill du göra större ändringar ber vi dig höra av er till oss innan.
Ändringar som du får göra själv är tillexempel:
- Sätta upp hyllor
- Lägga löst golv som trätrall på balkongen
- Lägga in heltäckningsmatta
- Ta bort innerdörrar, men du måste förvara dem och montera tillbaka dem innan du flyttar ut.
- Måla och tapetsera
Det är okej att måla och tapetsera om, på egen bekostnad om det sker på ett fackmannamässigt sätt. Att måla direkt på en tapet utan välgjort underarbete anses inte vara fackmannamässigt. Du kan bli ersättningsskyldig om du använt extrema färger, gjort ett slarvigt jobb eller satt upp fondväggar.
Ett tips för att undvika fettfläckar på tapeter orsakade av att sängar står för nära väggen är att använda sänggavel vid din säng. Om du har orsakat fettfläckar eller andra skador på tapeterna, kan en tapetsering faktureras dig den dagen du flyttar. - Borra i kakelväggarna
Nej, det är inte tillåtet. Då bryts våtrumsskiktet och det finns risk för fuktskador. Att återställa ett borrhål i kakel eller kakelfog är kostsamt och kostnaden kommer att debiteras dig.
- Borra i väggarna
Försök att göra så få hål i väggar och tak som möjligt och var försiktig så du inte kommer åt el- eller vattenledningar. Använd rätt typ av pluggar vid håltagning. Hål som har gjorts på rätt sätt och i rimlig omfattning räknas inte som åverkan eller skadegörelse.
Vid avflyttning ska plugg och skruv tas bort och borrhålet fyllas igen. Om du orsakar ett onormalt antal borrhål i en vägg räcker det oftast inte att fylla igen borrhålen, utan en tapetsering är nödvändig och kostnaden kommer att debiteras hyresgästen. Tala gärna med fastighetsskötaren innan du börjar borra.
Sköt om ditt GOLV OCH TAK
- Golv
Skydda golvet genom att sätta möbeltassar av filt under möblerna.
Parkettgolv rengör du bäst med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. OBS! Använd inte för mycket vatten för då kan parketten skadas. Linoleumgolv ska rengöras genom dammsugning och moppning. Vid fuktig avtorkning används vatten med neutralt rengöringsmedel. Det är viktigt att linoleummattan inte blir för våt eftersom den då kan börja lukta. Du kan lägga golvvårdsvax eller polish på golvet. Då får du ett slitskikt som håller flera år och som är lättskött. Om du ska flytta tunga möbler som du inte orkar bära, lägg en matta eller filt under möbeln och skjut den försiktigt till sin nya plats. - Tak
De flesta tak är svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak ser ofta bättre ut än ett flammigt tak efter misslyckad tvätt. Rengör tak och väggar från damm.
Skötsel av bostadens övriga UTRYMMEN
- Ventiler och filter
Om du håller ventiler och filter rena minskar nedsmutsningen av övriga ytor i kök och badrum. Du får inte sätta för eller stänga friskluftsintagen. Då hamnar husets ventilation i obalans och luften i lägenheten känns instängd om ventilerna är stängda. Den bästa vädringen vid matlagning får du om du öppnar ett fönster eller en vädringslucka så långt som möjligt från köket. Vädra kort och effektivt, gärna med tvärdrag och låt inte fönstren stå på glänt hela dagen.
- Balkong
Vi värnar om enhetlighet, estetik, trygghet och säkerhet. Markiser får inte sättas upp. Dels av säkerhetsskäl, dels för de höga återställningskostnaderna varje enskild hyresgäst måste betala vid avflyttning, då fastighetens tätskikt skadas. Vårt önskemål är också att undvika individuella färgglada tygstycken på balkonger. Balkonglådor och krukor får gärna användas, men av säkerhetsrisk enbart på insidan av balkongen. Av fara för tredje man måste vi förhindra olämpliga och farliga placeringar.
- Terass och uteplats
Uteplats eller terrass som tillhör lägenheten ska vårdas och underhållas av hyresgästen på egen bekostnad. Om du brister i detta måste vi utföra erforderliga arbeten på din bekostnad.
- Förråd
Lägenhetsförråden är placerade i källar- eller vindsplan. Varje lägenhet har ett eget tillhörande förråd och förrådnumret står på hyresavtalet. Du ansvarar för låsning av förråd och skötsel. Förvara inte stöldbegärliga saker i förrådsutrymmen. Fukt kan uppkomma i källarförråd så placera inte föremål direkt mot golv eller vägg. Gångarna till förråden får inte belamras med föremål, det medför risk för brand, och försvårar utrymning. Se alltid till att dörrar till vind och källarförråd är låsta.
- Hemförsäkring
Du måste teckna en hemförsäkring under hela boendetiden. Om du inte har en hemförsäkring och en skada eller olycka inträffar, kan det bli mycket kostsamt för dig.