Skötselråd

Du som hyresgäst ansvarar för att lägenheten hålls i gott skicka.

För de flesta material finns skötselråd. flesta moderna material går att rengöra med ljummet vatten och lite milt rengöringsmedel.

 

 

 Kök

Se till att avloppen inte täpps igen och att alla kranar är täta. Vid stopp i avlopp kontakta genast fastighetsskötaren. OBS! Du är som hyresgäst skyldig att se till at avloppet rensas med jämna mellanrum. Det är inte tillåtet att hälla matolja/matfett i avloppen.

Diskmaskin
I en del lägenheter kan det vara förberett för att installera diskmaskin. Kontakta din fastighetsskötare för rådgivning innan du installerar en diskmaskin. Du ansvarar för att installationen utförs fackmannamässigt. Om det ingår en diskmaskin din lägenhet är du som hyresgäst ansvarig för att rensa silar och rengöra maskinen.

Kyl och frys
Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och spar ström. Hacka eller bryt inte bort is i frysen utan låt den tina. Frysen ska frostas av minst två gånger per år.

Spis
Tvätta spis, ugn och fläkt regelbundet och glöm inte att rengöra fettfiltret. Torka bort fettfläckar från plattor så att inte fett bränner fast. Använd kastruller med plan botten. Dåliga kastruller kan medföra att spisplattan spricker. Finns det spis med häll använd rengöringsmedel som finns i handeln som är anpassad för häll. För att rengöra ugn finns det effektiva medel i handeln att köpa.

Badrum

Tvättmaskin

I en del lägenheter kan det vara förberett för att installera en tvättmaskin och torktumlare. Kontakta din fastighetsskötare för rådgivning innan du installerar en tvättmaskin. Du ansvarar för att installationen utförs fackmannamässigt.

Golvbrunnen

Rengörs med jämna mellanrum. Det är förbjudet att spola ner föremål i wc och tvättställ. Tidningspapper, blöjor, bomullspinnar, tamponger och annat orsakar stopp i avloppet och medför stora kostnader. Du som hyresgäst kan bli ekonomiskt ansvarig för eventuella reparationer.

En mjuk borste/svamp och ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla porslin och wc i badrum rent.

Undvika lukt

Om du är borta någon längre tid tänk på att vattnet i vattenlåsen avdunstar. Be någon granne eller anhörig spola vatten i handfat, golvbrunnar, wc-stol och diskho, då luktar det mycket bättre när du kommer hem.

Övrigt

Golv
Skydda golvet genom att använda möbeltassar under dina möbler. Om du ska flytta tunga möbler som du inte orkar bära, lägg en matta eller filt under möbeln och skjut den försiktigt till sin nya plats.

Parkettgolv rengörs med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. OBS! Använd inte för mycket vatten för då kan parketten skadas. Linoleumgolv ska rengöras genom dammsugning och moppning. Det är viktigt att  linoleummattan inte blir för våt eftersom den då kan börja lukta.  

Tak
De flesta tak är svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak ser ofta bättre ut än ett flammigt tak efter misslyckad tvätt. Rengör tak och väggar från damm.

Ventiler/filter

Om du håller ventiler och filter rena minskar nedsmutsningen av övriga ytor i kök och badrum. Du får inte sätta för eller stänga friskluftsintagen. Då hamnar husets ventilation i obalans och luften i lägenheten känns instängd. Nya filter finns hos fastighetsskötarna. Den bästa vädringen vid matlagning får du om du öppnar ett fönster eller en vädringslucka. Vädra kort och effektivt, gärna med tvärdrag och låt inte fönstren stå på glänt hela dagen.

Balkong

Vi värnar om enhetlighet, estetik, trygghet och säkerhet. Markiser får inte sättas upp. Dels av säkerhetsskäl, dels för de höga återställningskostnader varje enskild hyresgäst måste betala vid avflyttning, då fastighetens tätskikt skadas. Vårt önskemål är också att undvika individuella färgglada tygstycken på balkonger. Balkonglådor och krukor får gärna användas men av säkerhetsrisk enbart på insidan av balkongen. Av fara för tredje man måste vi förhindra olämpliga och farliga placeringar.

Fixa själv

Måla/tapetsera

Om du vill måla och tapetsera på egen bekostnad får du gärna göra det men på ett fackmannamässigt sätt. Att måla direkt på en tapet utan välgjort underarbete anses inte vara fackmannamässigt. Tapetsera gärna i ljusa och lugna färger. Du kan bli ersättningsskyldig om du använt extrema färger, gjort ett slarvigt jobb eller satt upp fondväggar.

Ett tips för att undvika fettfläckar på tapeter orsakade av att sängar står för nära väggen är att använda sänggavel vid din säng. Om du har orsakat fettfläckar eller andra skador på tapeterna kan du bli ersättningsskyldig. 

Håltagningar

Försök att göra så få hål i väggar och tak som möjligt och var försiktig så du inte kommer åt el- eller vattenledningar. Använd rätt typ av pluggar vid håltagning. Hål som har gjorts på rätt sätt och i rimlig omfattning räknas inte som åverkan eller skadegörelse. Vid montering av mollyplugg uppstår ofta problem eftersom de är svåra att ta bort utan att skador uppstår. Vid avflyttning ska plugg och skruv tas bort och borrhålet fyllas igen. Om du orsakar ett onormalt antal borrhål i en vägg räcker det oftast inte att fylla igen borrhålen, utan en omtapetsering är nödvändig och kostnaden kommer att debiteras hyresgästen. Tala gärna med fastighetsskötaren innan du börjar borra.

Att borra i kakel eller kakelfog är inte tillåtet. Då bryts våtrumsskiktet och det finns risk för fuktskador. Att återställa ett borrhål i kakel eller kakelfog är kostsamt och kostnaden kommer att debiteras dig.

 

Förråd

Lägenhetsförråden är placerade i källar- eller vindsplan. Varje lägenhet har ett eget tillhörande förråd.

Du ansvarar för låsning av förråd och skötsel. Förvara inte stöldbegärliga saker i förrådsutrymmen. Fukt kan uppkomma i källarförråd så placera inte föremål direkt mot golv eller vägg. Gångarna till förråden får inte belamras med föremål, det medför risk för brand, och försvårar utrymning. Se alltid till att dörrar till vind och källarförråd är låsta.

Hemförsäkring

Som hyresgäst måste du ha en hemförsäkring. Om du inte har en hemförsäkring och en skada eller olycka inträffar kan det få mycket tråkiga konsekvenser för dig och dina grannar.